Smag på øl

GODT ØL DRIKKES MED ALLE SANSER

Udseende: Vi spiser og drikker med øjnene. Derfor giver øjnene os den første oplevelse af øllet. Hold glasset op mod lyset og vurder dets farve, klarhed, skum og livlighed. Er øllet strågult, ravgylden, nøddebrunt eller kaffesort? Slyng øllet rundt i glasset, hvorved der frigives aroma, og man kan vurdere øllets skum. Giver øllet “blonder” på glassets sider?

Aroma: I første omgang opfanger vi øllets aroma via duften. Hold øllet op til næsen og snus med næsen. Dufter det af humle og blomster, krydderier, nødder eller frugter og bær? Kan du dufte malt og alkohol?

Smag: Med tungen smages øllets sødme, syrlighed, bitterhed og andre smagsstoffer. Smagsoplevelsen er en kombination af duft, smag og mundoplevelse. Er eftersmagen lang eller kort, er den sød eller bitter?

Følesansen: Man kan føle øllets livlighed i form af prikken fra den frigivne kuldioxid. I munden oplever man øllets fylde, og om det føles kølende eller varmende. Det er alkoholen i øllet, der bidrager med fylde og varme. Øllets temperatur er også afgørende for ølsmagningen. Er øllet for koldt, bedøves slimhinder og smagsløg i munden og øllet smager af ingenting.

Høresansen: Et højt pfsst, når man åbner øllen siger noget om, hvor meget kuldioxid, der er i øllen.

Skål: Det er med øl som med kærlighed. Den er altid bedst, når du oplever den med andre. Øl er en social drik og derfor altid bedst i godt selskab og rare omgivelser.

Ølsmagning er derfor ikke blot en smag af øl, men en sanseoplevelse…