SMAG OG MAD

Når du skal vælge øl til din mad, er der nogle overordnede retningslinjer. Kraftig øl til kraftig mad og let øl til let mad. Det er vigtigt at være opmærksom på, om retten er fed. Så kræves der en øl, som kan give maden modsvar. Kraftig øl ‘neutraliserer’ fedmen ved at rense ganen. Øl er også meget velegnet selve tilberedning af maden; som krydderi, til at braisere, til marinering, som element i saucer og sammenkogte retter, til at levere bitterhed i flydende form og til mørning af kød. 

ØLGUIDE – DEN PERFEKTE LEDSAGER TIL MAD
KRAFTIG MAD – Stærkere øl. F.eks. stærk pilsner, luksusøl/guldøl
LETTERE MAD – Lettere øl. F.eks. pilsner og classic.
LYSE RETTER – Lyse øl. F.eks. hvedeøl, æetøl eller pilsner.
MØRKE RETTER – Mørke øl. F.eks. lager, classic eller mørke luksusøl.
SØDE RETTER – Sødlige øl. F.eks. porter eller stout.

GODT ØL DRIKKES MED ALLE SANSER

UDSEENDE 

Vi spiser og drikker med øjnene. Derfor giver øjnene os den første oplevelse af øllet. Hold glasset op mod lyset og vurder dets farve, klarhed, skum og livlighed. Er øllet strågult, ravgylden, nøddebrunt eller kaffesort? Slyng øllet rundt i glasset, hvorved der frigives aroma, og man kan vurdere øllets skum. Giver øllet ”blonder” på glassets sider? 

AROMA 

I første omgang opfanger vi øllets aroma via duften. Hold øllet op til næsen og snus med næsen. Dufter det af humle og blomster, krydderier, nødder eller frugter og bær? Kan du dufte malt og alkohol? 

SMAG 

Med tungen smages øllets sødme, syrlighed, bitterhed og andre smagsstoffer. Smagsoplevelsen er en kombination af duft, smag og mundoplevelse. Er eftersmagen lang eller kort, er den sød eller bitter? 

 

FØLESANSEN

Man kan føle øllets livlighed i form af prikken fra den frigivne kuldioxid. I munden oplever man øllets fylde, og om det føles kølende eller varmende. Det er alkoholen i øllet, der bidrager med fylde og varme. Øllets temperatur er også afgørende for ølsmagningen. Er øllet for koldt, bedøves slimhinder og smagsløg i munden og øllet smager af ingenting.

HØRESANSEN

Et højt pfsst, når man åbner øllen fortæller, hvor meget kuldioxid, der er i øllen.

SKÅL

Det er med øl som med kærlighed. Den er altid bedst, når du oplever den med andre. Øl er en social drik og derfor altid bedst i godt selskab og rare omgivelser.

Ølsmagning er derfor ikke blot en smag af øl, men en sanseoplevelse…